Utvecklingen av herrmodet

Posted by

Herrmodet i Sverige har varit en resa. Från den formella affärsutstyrseln på 30-talet, till de starka färgerna och platåskorna på 70-talet till det urbant eleganta i dag. Det har inte varit brist på variation i stilar. Här tar vi en titt på hur herrkläder har utvecklats.

Från överdådiga kostymer till mer blygsamma stilar

30-talets Sverige hade många omodernadubbelknäppta kostymer i butikerna. De visades upp av affärsmän som Sven Wingqvist, och hade ofta byxor i full cut och höga kragar. På formella tillställningar var frack med skört i modet.

In på 40-talet när krig härjade i stora delar av Europa, ändrades smaken och mer anspråkslösa stilar tog form. Till exempel blev enkelknäppta kostymer och breda kragar populära.

En transformation

På 50-talet blev det en stor förändring i modet. Affärsstilen var fortfarande viktig, men det blev okej för män att uttrycka sig med andra stilar också. Smala slipsar, tajta byxor, jeans och stövlar hörde till nyheterna under det här decenniet. Därpå följde 60-talet med uppkomsten av hippie-looken. Utsvängda byxor, vardagliga skjortor och t-shirts hörde till modet och män blev alltmer djärva i sina färgval.

På 70-talet hade disco-looken tagit fart på allvar, med utsvängda byxor, platåskor och overaller som bars av stjärnor som Abbas Björn och Benny.

Power dressing, hiphop och rock

Power ties och axelvaddar dominerade affärsvärlden under 80-talet samtidigt som hiphop-kulturen etablerade sig starkare på andra platser. Från designade gymnastikskor till löst sittande jeans och fallskärmsbyxor. Den här stilen är populär än idag, med plagg som hiphop-byxor från Top Streetwear – ett måste för många.

Subkulturer inom modet var också en viktig del av scenen. Till exempel klädde dödsmetallband som Candlemass på sig svart denim, spandexbyxor, svarta t-shirts, läderjackor och hande stora frisyrer.

Uppkomsten av business casual och urbant elegant

90-talets business casual blev en inflytelserik trend som har fortsatt fram till idag, där män kombinerar kavajer med jeans, tröjor och t-shirts för en smart men avslappnad look. Färgglada strumpor och slipsar är ett mycket viktigt mode för vissa, för att mer kunna understryka individualitet.

Och kändisar som Avicii är perfekt urbant elegant, med sina löst sittande eller tajta jeans, vardagliga t-shirts och bakåtvända kepsar.

Dela dina upplevelser med hashtaggen #gatukläderberättelse.

Leave a Reply